Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2009 17:30 - Иван Костов и Филип Димитров спряха разследването на комунизма
Автор: bnsbsl Категория: Политика   
Прочетен: 1661 Коментари: 3 Гласове:
0



През 1989 г. Специално създадената от бившата ДС комисия преглежда и “прочиства” наличните 1447 архивни единици, като унищожава 1267, включително делата на 75 “бивши агенти” и на 86 “доверени лица”. През януари 1990 г. са “прочистени останалите дела и сигнали” (вкл. на 14 агенти), като са оставени само “обобщени справки” за 74 лица, осъдени или разследвани за корупция и незаконно обогатяване. Много документи на отдела, както на всички поделения на МВР, са подготвени за “незабавно транспортиране на безопасно място”. От справката за делата по икономически престъпления в доклада за ДС се вижда, че става дума за присвояване на крупни суми и “щети” за държавата в размер на стотици хиляди и милиони долари. Повечето от тези дела са прекратени, без виновните да понесат наказателна отговорност, “под давлението” на партийни величия, като Емил Христов, Начо Папазов, Кръстьо Тричков, Огнян Дойнов и други, за което Тодор Живков не може да не е бил осведомен.

  Прочистване на архивите

Наличните сведения показват, че след 1987 г. и особено от началото на 1989 г., когато започва очевиден разпад на т.нар. социалистическа система в Източна Европа, ръководството на БКП предприема серия от действия за финансово осигуряване на “своите” икономически и политически структури в неизвестното бъдеще при очертаваща се загуба на властта. В тази кампания за “оцеляване” и преход към икономическа власт се включва съзнателно подбирана или по “лична инициатива” значителна група от партийно-държавната номенклатура от висшия партиен апарат, стопански ръководители и “отговорни служители” от органите за сигурност.

От 1987 г. Българската външнотърговска банка (БВТБ) започва да привежда систематично средства от “валутния план” на страната в чуждестранни банки под формата на депозити. Сумата, която достига над 1 млрд. долара, от края на 1988 г. започва бързо да се “топи” до 115 млн. долара на 31 декември 1989 г., за да “изчезне” напълно към 31 март 1990 г. До 10 ноември 1989 г. с тези средства се разпорежда лично Тодор Живков, а след това остатъкът попада под контрола на Андрей Луканов. Според запазени документи Тодор Живков упълномощава свои доверени хора, като Григор Стоичков, зам.-председател на МС, Григор Шопов, зам.-министър на МВР, отговарящ за ДС, да разпределят средствата по тяхна преценка.

  Максуел – съдружник и на Живков, и на Луканов

Българската външнотърговска банка провежда някои “специални” операции като тази с фирма “Икомев-Лихтенщайн”, контролирана от ДС, за търговия с ценни книжа в размер до 200 млн. долара със средства от валутния резерв на България и в партньорство с фирми на милиардера Роберт Максуел, които получават много високи комисионни. Сътрудничеството с Максуел е продължено след 10 ноември 1989 г. от Андрей Луканов, а също така от Огнян Дойнов, Стоян Марков и други бивши високопоставени партийни функционери вече в новото им амплоа на бизнесмени. При задграничните дружества новоизградените фирми в чужбина на български физически лица след 10 ноември 1989 г. и при специалните валутни операции основна тенденция е валутните средства да се изнасят и да се трансформират в “частни капитали”, главно в страни, които са кредитори на България: Германия, Австрия, Швейцария, Англия, Франция.

Огромни средства при тази трансформация – най-значимото преразпределение на националния капитал в новата история на страната – се насочват към новосъздаващи се частни структури в страната (к. р.).

Тук първенството е на Андрей Луканов, който като министър-председател има изключителни заслуги за създаването на Първа частна банка, Първа източна и международна банка, Агробизнесбанк АД, Елитбанк, постепенната “приватизация” на банка “Български земеделски кредит”, ТБ “Славяни”, Частна земеделска инвестиционна банка, Бизнесбанк АД, търговски, транспортни, авиационни дружества и т.н. Много от тях впоследствие фалираха и попаднаха в категорията на “дела със значителен обществен интерес, свързани с тежки икономически престъпления”.

Донякъде в противовес на този процес други кръгове от върхушката на БКП създават свои бизнес структури, каквато е “Мултигруп”, формирана под контрола на Григор Шопов, или “Трон” – при силното влияние на Огнян Дойнов (к. р.).

Подкрепа, включително финансова, се оказва на възникващите “силови групировки” като СИК, ВИС и други, водещи фигури на бивши спортисти, водени на служба в МВР и МНО. След 10 ноември 1989 г. новите ръководители на БКП вземат мерки за материалното осигуряване на дейността на партията с държавни средства. Създадени са “партийните” фирми “Универс”, “Контекс” и др., където е съсредоточено солидно имущество – от почивни бази до транспортни средства и значителни парични фондове. През 1989 г. oт валутните средства на т.нар. резервна програма е направено “дарение” на ЦК на БКП в размер от 212 хиляди долара. Такъв тип “спонсорство” БСП ще получава през следващите години от задгранични и вътрешни фирми, създадени или зависими от ръководители и структури на партията, включително и на ДС. Това зависи от позициите, които партията има във властта. Необходимостта възниква, за да се заличат следите, да се осигурят безнаказаност и успешна трансформация на огромна част от националния капитал в ръцете на “свои” хора. Което пък е гаранция за сила, влияние и печелене на власт. През ноември 1991 г. с достатъчно парламентарно мнозинство бе формирано правителство на СДС. В началото на 1992 г. внесох в МС информационен доклад за резултатите от дейността на двете правителствени комисии – за външнотърговските дружества и за ДС. В него се констатира “незадоволителната работа на ревизионните екипи” по следствено дело № 4, потвърдена с информация до МС от Главно следствено управление (ГСУ). От откритите 112 ревизии и тематични проверки след образуване на делото през ноември 1990 г. са приключени само няколко.

Министерството на финансите с министър Иван Костов “замразява” ревизии по особено важни обекти по дело № 4 под претекст екипите да участват в нови ревизии на задграничните дружества, от които също няма резултат (к.р.).

  Ревизиите – в задънена улица

Проверката на поверителната документация на БНБ и БВТБ от екип на МФ, ГСУ и Главната прокуратура показва много “интересни” факти, но резултатите са засекретени!? Въпреки моето настояване МФ не направи пълна ревизия на Българската външнотърговска банка. Посочвах, че образуването на едно единствено дело за търсене на отговорност за икономическата катастрофа, вместо дела по всеки конкретен случай, е добре пресметнат ход на БСП за “приспиване” на общественото мнение и размиване на обвинението, прикриване на конкретната отговорност зад колективната безотговорност. Настоявах за ускоряване на разследването, за повече ревизионни екипи и повече следствени дела, за необходимите промени в Наказателния кодекс, за взаимодействие със съдебни органи в чужбина въз основа на споразумения, каквито бях постигнал с Министерството на вътрешните работи на Австрия.

Изненадващо по предложение на министър-председателя Филип Димитров и министъра на финансите Иван Костов МС прие решение за прекратяване дейността на двете комисии и за предаване на събраните от тях материали на Главната прокуратура, където според нейния тогавашен ръководител Иван Татарчев те не са изпратени (к.р.).

След моето отстраняване от правителството бяха прекратени и следствените дела, водени от Военна прокуратура по транзитната търговска дейност на някои фирми, като “Комко”, “Инсист” и др. Контролът върху “Кинтекс” и другите фирми с особено предназначение бе съсредоточен в МФ, както и всичко, свързано с външния дълг на България. Имам основания да смятам, че елиминирането ми стана и поради негласното влияние на “Позитано” на група уволнени шефове от МВР-ДС и МО, уплашени от действията, предприети за разследване на участниците по прехвърляне и присвояване на национални капитали. След като напуснах министерския пост, в правителството на Филип Димитров бе прекратена и дейността на оперативна група при НРС под ръководството на ген. Бриго Аспарухов за разследване съдбата на задгранични фондове по линията на специалните служби. С отстраняването на ген. Чавдар Петков пък бе ликвидирано “турското направление” в НСС. Така се сложи край на първия и последен опит за политическа и съдебна ревизия на комунистическото управление.

 

Ръководните фигури в СДС, преди всичко Филип Димитров, Иван Костов и Йордан Соколов, тихомълком се отказаха от един от основните ангажименти на СДС за търсене на отговорност за деянията на комунистическия режим, за спиране на ограбването на държавата (к.р.).

Стоян Ганев и други яростни уж антикомунисти от Г-39 ходатайстваха да се спре следствието срещу Боби Бец, новоизлюпения собственик на “Комко”, защото подпомагал “синята идея”. “Мултигруп” спонсорира СДС за парламентарните избори през 1991 г. със знанието и благословията на Филип Димитров. Редица фирми с особен произход, включително такива като “Сунимекс”, спонсорираха и сини, и червени. През лятото на 1992 г. Соколов прекрати разследванията на ВМР по проверки и дела, засягащи външнотърговските дружества, фирмите папки, източването на капитали, транзитната търговия, дейността на ДС и УБО. Филип Димитров и Иван Костов осигуриха на една от създадените от НТР в Австрия фирми монополно право за уреждане на отрицателното търговско салдо с Полша, услугите на “Булгартабак”, вноса на ядрено гориво за АЕЦ “Козлодуй”, обслужване на разплащанията по клиринговите спогодби между България и ОНД, правомощията на “Булгаргаз” зад граница, което й донесе огромни печалби. Подкрепа и услуги на групировки, банки, външнотърговски дружества, фирми за транзитна търговия, преобразувани в частни, оказваха и други високопоставени държавни служители и депутати от СДС и дори съветници на президента Желев.

Ръководството на СДС загуби или “сдаде” властта и с това бе пропиляна възможността да бъдат отнети от БСП двете най-мощни средства, които тя получи в наследство – парите и информаци ята . Пътят на “наследниците” на комунистическата партия към икономическата и политическата власт беше открит.

Послеслов: Години наред изгубените пари на българския народ се въртяха и “изпираха” в офшорни зони и реномирани банки в задкулисни сделки и “ембарговата” търговия при управлението на проф. Любен Беров; в “масовата” приватизация, източването на банките и фалитите при Жан Виденов; в голямото крадене, приватизацията чрез РМД и офшорни фирми, легализацията на “силови” и мафиотски структури при Иван Костов; в негласната амнистия по “царски”, бизнес ударите и корупцията по времето на Кобургготски; до тържественото завръщане на власт чрез днешната тройна коалиция и…нейните опоненти. Бог да ни е на помощ!

Автор: Димитър Луджев, април 2007 г.

източник: bg.altermedia.info


Тагове:   филип димитров,


Гласувай:
0



1. tota - Ами - да,
04.08.2009 15:42
нали и те са такива?? Себе си ли ще разследват? Ами - Луджев - той какъв се пише??
цитирай
2. bnsbsl - Какъв се пише Луджев
05.08.2009 11:18
Ами незнам какъв се пише, но показателен е факта, че е членувал в СДС от 90' и е подал оставка 92' - явно не се вписал в покварената среда, която го заобикаляла!
цитирай
3. анонимен - get #1 rsimple seoankings with simple plugin without being affected by any Google Updates
02.11.2012 22:30
Would you like to discover the secret how I’ve achieved multiple number 1 ranking positions for my wordpress website with simple seo plugin without being affected by any Google Updates?

And how you can get same results for your bnsbsl.blog.bg wordpress site and finally start to get tons of laser targeted traffic from search engines and get lot more sales...

I’ve set up a webpage where you can see my results (they’re impressive) and discover how I did it all here:

http://best-wp-seo-plugin.com

Now it’s important to note it’s got nothing to do with directories or article marketing or link building.

It’s just a simple plugin I used on my site, one which you can use on your bnsbsl.blog.bg website to help boost your rankings as well.

Find out more here:

http://best-wp-seo-plugin.com
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bnsbsl
Категория: Политика
Прочетен: 107978
Постинги: 42
Коментари: 80
Гласове: 143
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031