Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2009 10:36 - Агент Гоце отхвърля идеята за президентска република
Автор: bnsbsl Категория: Политика   
Прочетен: 609 Коментари: 0 Гласове:
0



Не съм засичал колко му остава до края на мандата, но докато Първанов е президент на тази нещастна и изстрадала страна аз няма да съм убеден, че той мисли доброто на народа си. Не го доказа толкова време, трудно ще ми е да му повярвам и сега. И за да измести медийният интерес от себе си, Гоце започна да разсъждава и да подхвърля мнения по една тема, която винаги е предизвиквала дебати в родината ни.

От едно известно време в политическото пространство се обсъждат тезата „За или против президентска република“. Малко повърхностно се обсъжда, но все пак за това се говори. А щом се говори, значи нещо се случва…. или е на път да се случи.

Лошо няма. Дебатите са хубаво нещо. Но! Когато въпроса се коментира от два сигурни и вече изстинали политически трупа, трябва да се замислим.

image

Всъщност, ситуацията е много интересна. Бившият президент Жельо Желев е „за“ президентска република, агент Гоце казва „твърдо не“, а Бойко – да го обсъдим.

Какво е това президентска република? Яде ли се или се пие?

Президентската република е форма на управление, при която президентът има широки правомощия в държавното управление. В неговите ръце са съсредоточени както функциите на държавния глава, така и тези на министър-председателя. Тази система на управление се нарича Дуалистична република, като по този начин се подчертава факта, че изпълнителната власт е съсредоточена в президента, а законодателната – в парламента.

image

Значи все пак някой ще носи персонална отговорност за действията си. Отговорност, която много често у нас инстинктивно е посрещната с недоверие. Не са ли пораснали все още политиците за идеята?. Явно не са, тъй като се смята, че това ще доведе до някаква форма на диктатура или поне до държава, подобна на Русия. Парламентарната демокрация се приема за далеч по-демократична форма на държавно управление.

Какво мисли настоящият президент по въпроса?

Да се занимаваме с Велико народно събрание в условия на криза е пилеене на политически ресурс, необходим за антикризисните мерки. Мисля, че не бива да нарушаваме тази конституционна схема, заложена в прехода. Тя е работеща.

Интересно ми е за кого е работеща? През изминалите осем години де факто Първанов само го играеше президент, цялата власт и решенията за нея бяха в ръцете на ДПС и комунистическата мафия, които ловко дърпаха конците на марионетката Първанов. Президентската република си е отговорност. Не е като отстрелването на казахстански козли по време на криза. Още повече, че мандата на Гоце свършва, за какво му е да разсъждава по въпроса, при положение че няма да му се наложи да взима каквото й да е решение и да понася каквато и да е отговорност. Не беше далеч времето, когато същият този Първанов се жалваше, че няма достатъчно правомощия и искаше да се разширят.

Много по-лесно е да се защитават руските енергийни проекти у нас, с идеята, че другаря Путин ти е зад гърба и можеш спокойно да се изказваш срещу тезата за президентска република. Не знам дали осъзнава, че нито той, нито друг ”социалист” има шанс да е президент в близко време.

image

Това което Първанов мисли за президентската република е неговият пръв опит да се прояви като коректив на властта. Такава по принцип е ролята на независимия президент, независимо дали му е предоставено по конституция. Но президентът има нещо, което никой друг няма – , трибуната, която му е предоставил народът с прекия си избор . Г-н Първанов никога до сега не е използвал правомощията, които е имал, за да коригира коалицията с чиято помощ дойде на власт. България ще реши дали има нужда нито от президентска република, но България вече знае, че няма нужда от президенти като Георги Първанов.

източник: www.razkritia.com


Тагове:   Гоце,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bnsbsl
Категория: Политика
Прочетен: 108438
Постинги: 42
Коментари: 80
Гласове: 143
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930